KATEGORIA:
Sri Lanka
Niewielka wyspa położona u wybrzeży Indii zachwyca swoim zróżnicowaniem przyrodniczym i kulturowym. Sri Lanka to tysiące lat burzliwej historii, które znalazły swoje odzwierciedlenie w starożytnych ruinach dawnych stolic, malowniczo położonych pałacach, kolorowych świątyniach hinduistycznych i tonących w spokoju świątyniach buddyjskich. To moc zapachów wyczuwalnych na lokalnych targach, w morskiej bryzie i na ulicach kolonialnego fortu. To wreszcie zachwycająca przyroda – parki narodowe pełne dzikich zwierząt, górskie szlaki i najpiękniejsze plaże.
„Każda filiżanka herbaty jest wyimaginowaną podróżą.” (Catherine Douzel)
Pakiety na Sri Lance
Zobacz nasze pakiety na Sri Lance, realizowane bez opieki pilota. Wystarczy nawet 1 osoba, aby wyjazd doszedł do skutku!
Kuchnia lankijska
Bez dwóch zdań Cejlon (bo tak brzmi angielska nazwa wyspy) to kraina herbaty! To stąd pochodzą najbardziej cenione gatunki teinowego napoju, a herbaciane pola zachwycają soczystą zielenią. Sri Lanka to też raj dla wielbicieli ryb i owoców morza – na wyspie dostaniecie je niemal wszędzie, jednak najlepiej smakują tuż przy plaży. Do narodowych potraw należy także rice&curry przyrządzane z warzywami, kurczakiem, soczewicą lub rybą. Zresztą zarówno curry, jak i dania z soczewicy (dhal) oraz wszelkiego rodzaju pierożki cieszą się tu dużą popularnością. Lokalną ciekawostką kulinarną jest z pewnością kottu rotti, czyli placki roti siekane w niezwykle widowiskowy sposób tak, aby przypominały makaron. Będąc na Sri Lance trzeba też koniecznie spróbować soczystych owoców oraz king coconut – królewskiego kokosa w kolorze pomarańczowym!