włochy

Wszystkie smaki Sardynii 8 dni

Kulinarna podróż przez włoską wyspę!

slow travel | PODRÓŻE KULINARNE

Zapraszamy na Sardynię!

Zapraszamy na Sardynię, na nasz kulinarny wyjazd w rytmie slow. Z nami nie tylko oderwiesz się od codziennej rutyny i naładujesz baterie, ale też odkryjesz Sardynię poza głównymi szlakami turystycznymi i spróbujesz wielu tradycyjnych potraw. Nauczysz się podstaw lepienia w glinie, posmakujesz sardyńskich specjałów, odwiedzisz winnicę i rodzinę pasterza. Poznasz też jedną z założycielek prezydium „Slow Food sa pompia” i dowiesz się co oznacza slow food w praktyce. Nie zabraknie też plażowania i licznych degustacji. Dołącz do nas i poznaj wszystkie smaki Sardynii!

Dostępne terminy i ceny



  • Nowe terminy na 2023 już wkrótce! Interesuje Cię ten wyjazd i chcesz zorganizować go prywatnie? Napisz do nas!
  • Wyloty z Poznania i Modlina
  • Cena od 5990 zł/os (szczegóły w zakładce Cena i Świadczenia)

  • Minimalna liczba Uczestników: 8 osób
  • Wyjazd realizowany z polskojęzycznym pilotem

AUTORSKI PROGRAM BEATY GARNCARSKIEJ
WARSZTATY KULINARNE
SARDYNIA POZA UTARTYM SZLAKIEM
DEGUSTACJE W DUCHU SLOW FOOD
CZAS NA ODPOCZYNEK
I PLAŻOWANIE

POZNAJ SZCZEGÓŁY WYJAZDU!

Wszystkie smaki Sardynii

Program ramowy wyjazdu Wszystkie smaki Sardynii

Kliknij i rozwiń program!

Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed planowanym wylotem. Odprawa i przelot na Sardynię. Po przylocie będzie na nas czekał kierowca, który zabierze nas do hotelu w okolicy miejscowości La Caletta.

W tym dniu przewidziany jest krótszy lub dłuższy czas na aklimatyzację, plażowanie, spokojne spacery i wypoczynek. Będzie też okazja, aby poznać pozostałych Uczestników wycieczki oraz najbliższą okolicę.

Będziecie też mieli czas, żeby zjeść obiad. 

Późnym popołudniem zorganizujemy spotkanie, podczas którego opowiemy trochę o programie na następne dni i o czekających nas atrakcjach. Wieczorem zapraszamy na wspólną kolację. Spróbujemy m.in. sardyńskiej pizzy oraz rzemieślniczego piwa Marduk, wyrabianego jedynie tutaj na wyspie.

Po śniadaniu pojedziemy busem do Santa Lucia, gdzie wsiądziemy już na rowery i wzdłuż wybrzeża przejedziemy na cypel Capo Comino. Nasza trasa rowerowa poprowadzi wybrzeżem z Santa Lucia do najbardziej wysuniętego punktu na wschód Sardynii. Następnie wybierzemy się na krotki panoramiczny trekking do starej latarni morskiej na Capo Comino. Spojrzymy też na okolicę, ze szczytu Punta Artora. 

Po zejściu ze szczytu na plaży Capo Comino będzie czas na wypoczynek. Następnie wrócimy rowerami do Santa Lucia – niewielkiej osady rybackiej z XVI wieku, gdzie będzie czas wolny na obiad i spróbowanie najlepszych rzemieślniczych lodów w tej części wyspy!

Po obiedzie powrót brzegiem morza do hotelu (ok. 3 h, a dla tych, którzy nie będą się czuli na siłach proponujemy transfer do hotelu). 

Ponownie spotykamy się ok. 17:00 i podjedziemy kawałek do Siniscolii. Wybierzemy się na spacer po mieście i wizytę w piekarni chleba carasau. Tutaj spotkamy się Francescą Pau, która jest też jedną z założycielek Presidio Slow Food di Sa Pompia. Sa pompia to rzadki cytrus, który rośnie tylko na tym skrawku Sardynii. Będzie okazja, żeby porozmawiać o idei slow food, o dobrym jedzeniu i o lokalnych przysmakach.Nasze spotkanie zakończymy degustacją w winnicy na wsi. Spróbujemy lokalnych produktów z piekarni i wyrobów z cytrusa sa pompia, a także domowego czerwonego wina cannonau oraz lokalnych wędlin i serów. Poznamy tu procesy związane z uprawą i produkcją wina.

Czas po śniadaniu należy do Was. Możecie wykorzystać go na plażowanie, relaks w hotelu, poczytanie książki itp.

W czasie wolnym możecie zjeść obiad w hotelu lub w jednej z okolicznych restauracji. 

Po południu czeka nas panoramiczna wycieczka rowerowa do średniowiecznego miasteczka Posada (ok. 8 km). To lekka trasa, z którą bez problemu poradzi sobie każdy, kto umie jeździć rowerem! Przejedziemy wzdłuż laguny, przez małą nadmorską miejscowość San Giovanni. Po drodze zobaczymy piękny ceramiczny mural w porcie La Caletta i araganoską wieżę. Być może uda nam się dostrzec mieszkańców mokradeł. W kościółku św. Jana dowiemy się więcej o tradycjach związanych z sobótkami na Sardynii. Na zakończenie wycieczki zwiedzimy malowniczą Posadę oraz ruiny Zamku Bobu, skąd roztacza się cudowny widok. W Posadzie będą już czekały na nas kajaki. Wybierzemy się na magiczną wyprawę po meandrach rzeki Posada o zachodzie słońca!

Na kolację wrócimy do La Caletta – tym razem spróbujemy ryb i owoców morza u samego źródła – w domu u lokalnego rybaka!

Po śniadaniu weźmiemy udział w warsztatach z produkcji ceramiki sardyńskiej i stworzymy własne naczynia! Warsztaty odbędą się w pracowni Mario Casu – jednego ze słynnych ceramików z Siniscoli. Podczas warsztatów poznamy podstawy pracy z gliną oraz dekoracji, a przede wszystkim – poczujemy się jak dzieci! Spróbujemy też swoich sił na kole garncarskim.

Chętni mogą wybrać się na lunch do restauracji La Caletta, położonej nad brzegiem morza.

O zachodzie słońca wybierzemy się na trekking na jeden z najwyższych szczytów gór Montalbo – Punta Cupeti. To łatwa trasa z niesamowitymi widokami na interior wyspy i wschodnie wybrzeże! Na szczycie będzie czas na praktykę metta.

W czasie, gdy będziecie podziwiać widoki, my przygotujemy dla Was kolację na bazie lokalnych produktów. Po wspólnej kolacji, już po zmroku zejdziemy ze szczytu. Zwykle schodzimy z gór przy świetle czołówek lub księżyca – wszystko zależy od atmosfery i od nas! Zapewniamy czołówki na wyprawę, ale pamiętajcie o ubraniu na cebulkę!

Późnym wieczorem wrócimy do naszego hotelu.

Czas po śniadaniu należy do Was. Możecie go spędzić na swój własny sposób. My sugerujemy atrakcje fakultatywne: rejs do Zatoki Orosei, wynajem rowerów, warsztaty z kuchni sardyńskiej i wiele innych. A może po prostu zdecydujecie się na relaks na plaży?

W tym dniu obiad oraz kolacja we własnym zakresie. Przygotujemy dla Was listę lokalnych restauracji.

Po śniadaniu wybierzemy się na wycieczkę wgłąb wyspy – do miasteczka Lollove, gdzie nauczymy się robić sardyński chleb carasatu. Upieczemy go jak prawdziwi Sardyńczycy tak, by był cienki i kruchy! Warsztaty potrwają ok. 2 h, a wyruszymy na spacer po Lollove, w którym mieszka zaledwie 13 mieszkańców! Niewielkie miasteczko o romantycznej nazwie to miejsce, w którym czas się zatrzymał. Spacerując wąskimi uliczkami Lollove, gdzie ulice wciąż pokryte są kamiennym brukiem przeniesiemy się w czasie.

Po spacerze wrócimy do agroturystyki, gdzie będzie na nas czekał obiad u Simone i jego rodziny.

Po obiedzie przejedziemy kawałek do Nouro – stolicy kultury i miasteczka zwanego “sardyńskimi Atenami”. Nasz spacer po Nuoro zaczniemy u stóp góry Monte Ortobene oraz od wizyty w kościele Solitudine, gdzie pochowana jest Grazia Deledda, pierwsza Włoszka, która w 1926 r. która dostała nagrodę Nobla za swoją literacką twórczość. Podczas spaceru dowiecie się nieco o dziejach miasta i jego słynnych artystach, pisarzach i poetach, którzy tworzyli i mieszkali w Nuoro – “sardyńskich Atenach” na przełomie XIX i XX w. Na zakończenie poznamy też artystów, którzy wciąż tworzą i mieszkają w Nuoro, min. złotnika Giuseppe.

Wybierzemy się też na uważny trekking przez dębowe lasy, podczas których będziemy mijać neolityczne grobowce i przepiękne formacje skalne. 

Na kolację wrócimy do hotelu – tego dnia proponujemy kolację na plaży. Zjemy pizzę, napijemy się lokalnego piwa lub wina i będziemy chłonąć atmosferę.

Po śniadaniu udamy się (busem) w odwiedziny do pasterza Billia, który wraz z rodziną prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Zwiedzimy farmę i poznamy jej mieszkańców. Dowiemy się też nieco więcej o codzienności Sardyńczyków. Weźmiemy także udział w mini-warsztatach serowarskich i spróbujemy serów. Jeśli będziecie mieli ochotę, zjemy wspólny obiad na farmie. 

W drodze powrotnej zwiedzimy jeden z najlepiej zachowanych grobowców z epoki nuragijskiej (XVII-V w p.n.e.). 

Dzień zakończymy wspólną, pożegnalną kolacją w restauracji w La Caletta.

Po śniadaniu wykwaterowanie. Transfer busikiem na lotnisko, odprawa i wylot do Polski.

Noclegi w hotelach 4 * przy plaży

W czasie wycieczki Wszystkie smaki Sardynii nasza grupa będzie zakwaterowana w hotelu 4*, położonym blisko plaży w okolicy miasteczka La Caletta. Czekają tu na Was wygodnie urządzone pokoje 2-osobowe z łazienkami.

Wyżywienie: śniadania w formie bufetu złożone z lokalnych produktów

W podstawowej ofercie proponujemy zakwaterowanie w pokojach 2-osobowych, ale jeśli podróżujecie w trójkę, dajcie znać i sprawdzimy możliwość dostawki.

Przykładowe pokoje:

Wszystkie smaki Sardynii – terminy i ceny

Termin Wylot z ModlinaWylot z Poznania
27.09-04.10.225990 zł/os
28.09-05.10.225990 zł/os
18.10-25.10.225990 zł/os
19.10-26.10.225990 zł/os
Ewentualne dopłaty:
Dopłata do pokoju 1-osobowego850 zł850 zł
Miejsca obok siebie w samolocie i wcześniejsza odprawa on-lineod 40 zł/osod 40 zł/os
Dodatkowy duży bagaż podręczny o wadze 10 kg + priorytetowe wejście na pokładod 140 zł/sztod 130 zł/szt
Bagaż rejestrowany o wadze 10 kg i wymiarachod 140 zł/sztod 150 zł/szt
Bagaż rejestrowany o wadze 20 kgod 230 zł/szt od 250 zł/szt

Świadczenia zawarte w cenie:

  • Przelot na wybranej trasie wraz z opłatami lotniskowymi (szczegóły w zakładce Przeloty)
  • Mały bagaż podręczny
  • Transfer lotnisko – hotel – lotnisko
  • 7 noclegów ze śniadaniami w hotelu 4*
  • Zakwaterowanie w pokojach 2-osobowych
  • Posiłki według programu (7 śniadań, 6 kolacji)
  • Opieka polskiego przewodnika/pilota na miejscu
  • Ubezpieczenie Signal Iduna Europa PLUS (KL do 40.000 €, NNW do 20.000 zł, CHP i bagaż do 3.000 zł)

Cena nie zawiera:

  • Składki na TFP i TFG (po 10 zł/os na każdy z funduszy) zostaną doliczone w ostatnim kroku rezerwacji.
  • Biletów wstępu do zwiedzanych obiektów (Zamek Bobu), wypożyczenia rowerów oraz kajaków, warsztatów serowarskich, warsztatów ceramiki, warsztatów pieczenia chleba (wraz z obiadem) oraz opłaty klimatycznej – powyższe koszty wyniosą ok. 100-200 € (płatne na miejscu)
  • Posiłków niewymienionych w świadczeniach – na obiady podczas całego wyjazdu należy przeznaczyć ok. 130-150 €.
  • Innych wycieczek fakultatywnych oraz obiadu i kolacji w dniu wolnym.

Warunki płatności:

Przy zawarciu umowy poprosimy o zaliczkę w wysokości 30% wartości wycieczki. Dopłata do całości na 30 dni przed wyjazdem.

Opcje przelotu

Wyjazd Wszystkie smaki Sardynii realizowany będzie z Poznania i z Modlina

Godziny lotów

Modlin – Cagliari 06:25-09:05
Cagliari – Modlin 09:30-12:05
Linia lotnicza: Ryanair

Poznań – Cagliari 06:45-09:20
Cagliari – Poznań 09:30-12:05
Linia lotnicza: Ryanair

Bagaż

  • RYANAIR – Cena wycieczki zawiera mały bagaż podręczny o wymiarach 40x25x20 cm i wadze do 10 kg
  • WIĘKSZY BAGAŻ PODRĘCZNY / BAGAŻ GŁÓWNY – Istnieje możliwość wykupienia innych opcji bagażowych – ceny bagażu zależą od przewoźnika, trasy i terminu wycieczki, a dodatkowy bagaż przypisany jest do konkretnej osoby. Ze względów organizacyjnych prosimy o ostateczny wybór opcji bagażu najpóźniej na 4 dni robocze przed planowanym terminem wycieczki – po tym terminie dodanie bagażu on-line może nie być możliwe. Z uwagi na zmieniające się stawki przewoźników, bagaż dodany po wykupieniu rezerwacji, może być droższy niż bagaż wykupiony przy wystawieniu biletu.
  • MIEJSCA W SAMOLOCIE – Z uwagi na zmiany w warunkach bezpłatnej odprawy on-line w liniach lotniczych Ryanair i Wizz Air, nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że Klienci z jednej rezerwacji będą w samolocie siedzieć obok siebie. Istnieje możliwość wykupienia gwarancji miejsc obok siebie w samolocie (bez wyboru konkretnych miejsc).
  • KARTY POKŁADOWE – Zgodnie z warunkami odprawy on-line karty pokładowe będą dostępne na 24-48 godzin przed planowanym lotem (w zależności od linii lotniczej). Dla osób, które wykupią miejsca w samolocie, możliwe będzie wcześniejsze wystawienie kart pokładowych.

Inne informacje

  • Jeśli interesuje Cię inny port wylotu lub rezerwacja pakietu bez przelotu, poprosimy o kontakt.
  • Zmian w wycieczkach opartych o loty rejsowe można dokonać w zakresie, na jaki pozwala przewoźnik (dotyczy osób, które zakupiły przelot przez nasze biuro podróży).

Ludzie, których spotkasz na warsztatach i podczas zwiedzania Sardynii

  • Beata – Licencjonowany przewodnik turystyczny, travel planner, przyszły sommelier, dziennikarka dla wydawnictw Bezdroża i Pascal, fajny kompan, człowiek, który nie usiedzi w jednym miejscu i kocha dobrą kuchnię, Sardynię i drugiego człowieka. Podróże ze nią to frajda – tak twierdzą nasi Uczestnicy. Z wieloma z nich przyjaźni się do dziś!
  • Luca – młody Sardyńczyk, który idzie pod prąd. Swego czasu porzucił ciepłą stałą posadkę i wrócił na wieś, gdzie kontynuuje rodzinne tradycje i od kilku lat uprawia winnice i robi jedno z najlepszych czerwonych win cannonau.
  • Mario to już 4 pokolenie ceramików z Siniscolii. Jego dziadek wymyślił pojemnik na wyjątkowy deser z sa pompia, a dzieła jego taty znajdują się w niejednej willi na Wybrzeżu Szmaragdowym. Mario jeszcze 10 lat temu był ostatnim ceramikiem na Sardynii, który wypalał swoje prace w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. A jego prace znane są dzisiaj na całej wyspie.
  • Francesca Pau czyli jedna z założycielek prezydium slow food sa pompia. Rzadki cytrus, który rośnie tylko na wschodnim wybrzeżu Sardynii. Od 2004 czynnie działa promując tradycyjny deser z Siniscolii przygotowywany właśnie z tego cytrusa. Od 23 lat wraz z rodziną prowadzi piekarnię tradycyjnego chleba carasatu.
  • Billia i jego rodzina to pasterze od pokoleń, w ich gospodarstwie spotkacie wszystkie zwierzęta domowe i spróbujecie domowych wyrobów. Ich gospodarstwo położone jest na wsi w gminie Dorgali.
  • W przypadku programów autorskich staramy się, by były realizowane przez ludzi, którzy je stworzyli, jednak czasem zdarzają się wyjątkowe sytuacje. Jeśli okaże się, że autor programu nie może być z Wami podczas wyjazdu, program zrealizuje inna osoba. Oczywiście z podobną pasją i z ogromną wiedzą!

Ubezpieczenie

Podczas wyjazdu Uczestnicy są objęci ubezpieczeniem Signal Iduna Europa PLUS. Pakiet zawiera ubezpieczenie od kosztów leczenia (KL do 40.000 €), następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW do 20.000 zł), bagażu (do 3.000 zł), a także ubezpieczenie w przypadku chorób przewlekłych (CHP). Nasze ubezpieczenie Signal Iduna zostało rozszerzone o leczenie chorób spowodowanych przez Sars-Cov-1, Sars-Cov-2 i ich mutacje.

Istnieje również możliwość skorzystania z opcji zwiększenia kwoty ubezpieczenia. Polecamy również dokupienie ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z wyjazdu. Obejmuje ono rezygnację z powodu wypadków losowych oraz w przypadku pozytywnego wyniku testu na COVID19.

  • Ubezpieczenie MAX – rozszerzenie pakietu podstawowego. Pakiet MAX zawiera ubezpieczenie KL do 60.000 €, NNW do 20.000 zł, OC do 40.000 €, bagażu do 3.000 zł, CHP oraz kwarantannę w kraju docelowym do kwoty 1.000 € – dopłata +50 zł;
  • Ubezpieczenie KR – ubezpieczenie od kosztów rezygnacji z wycieczki z ochroną rozszerzoną o COVID-19 i kwarantannę – dopłata +5 % wartości wycieczki;
  • Ubezpieczenie KRCHP – ubezpieczenie od kosztów rezygnacji z wycieczki dla osób przewlekle chorych z ochroną rozszerzoną o COVID-19 i kwarantannę – dopłata +6 % wartości wycieczki.

Pełne warunki ubezpieczenia znajdziecie w zakładce Dokumenty Biura.

Praktyczne informacje

  • Kolejność poszczególnych punktów programu może ulec zmianie, ze względu na dostępność terminów warsztatów lub pogodę, jednak wszystkie punkty programu zostaną zrealizowane.
  • Transfery lotniskowe oraz przejazdy podczas realizacji programu odbywają się busikiem do wyłącznej dyspozycji naszej grupy, przy zachowaniu wszelkich przepisów sanitarnych.
  • Na tydzień przed rozpoczęciem się wyjazdu zostanie wysłane potwierdzenie ze wszystkimi informacjami dotyczącymi zbiórki i przekazania dokumentów.
  • Posiadaczy paszportów tymczasowych mogą obowiązywać inne warunki wjazdowe. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym – prosimy o kontakt przed dokonaniem rezerwacji.
  • Ze względu na zmienną sytuację dotyczącą warunków wjazdu do poszczególnych krajów (wymagań wizowych, testów Covid-19 itd.) prosimy o zweryfikowanie tych warunków przed dokonaniem rezerwacji wyjazdu. Zachęcamy również do śledzenia bieżących doniesień na temat zagrożenia epidemiologicznego przed wyjazdem za granicę. Aktualne informacje na temat sytuacji w danym kraju, znajdują się na stronie MSZ.
  • Zmian w wycieczkach opartych o loty rejsowe można dokonać w zakresie, na jaki pozwala przewoźnik (dotyczy osób, które wykupiły przelot przez nasze biuro).

Informacje o COVID-19

Informacje o obostrzeniach z dn. 20.06.22. Przedstawione wymogi dotyczą osób dorosłych, a jeśli chcecie podróżować z dziećmi, prosimy o kontakt!

  • Przelot do Włoch Od 1 czerwca 2022 r. przestają obowiązywać obostrzenia związane z wjazdem do Włoch. Nie trzeba więc przedstawiać unijnego certyfikatu szczepienia (tzw. green pass) ani negatywnego wyniku testu. Nie trzeba też wypełniać formularza lokalizacyjnego.
  • Na miejscudo 15.06.22 w niektórych miejscach publicznych (np. w transporcie zbiorowym) należy nosić maski typu FFP2.
  • Powrót do Polski Przy powrocie do Polski nie są wymagane żadne testy ani certyfikaty, jednak osoby niezaszczepione będą musiały wykonać test przed przyjazdem na lotnisko.

Informacje o obostrzeniach będą aktualizowane na bieżąco. Ewentualna zmiana obostrzeń nie będzie podstawą do rezygnacji wycieczki.

Zarezerwuj wyjazd

Wycieczkę Wszystkie Smaki Sardynii możesz zarezerwować poprzez formularz rezerwacyjny lub telefonicznie / mailowo w naszym biurze.

Jeśli wypełnisz formularz, skontaktujemy się z Tobą w sprawie rezerwacji – poprosimy wtedy o więcej danych.

Jeśli masz pytania, zapraszamy do kontaktu!

Wszystkie smaki Sardynii – Rezerwacja wyjazdu

Polityka Prywatności

Szukasz innego terminu? Proponujemy podobny program, wzbogacony o praktykę mindfulness!