SLOW FOOD

Świat pełen smaków!

Interesujecie się tym co ląduje na Waszych talerzach? Myślę, że coraz częściej i z coraz to większą świadomością czytamy etykiety i dopiero potem dobieramy produkty żywnościowe. I nie chodzi tu o dietę, czyli sprawdzanie, czy przypadkiem nie przekroczymy naszego dziennego zapotrzebowania kalorii/tłuszczy i nie wyrośnie nam przez to jakaś niechciana fałdka tłuszczyku. Zdecydowanie odnoszę wrażenie, że coraz świadomiej podchodzimy do tematu. Sprawdzamy, czy dany produkt jest naturalny i nie zawiera substancji szkodzących naszemu zdrowiu. Co więcej, zwracamy uwagę na odmianę i walory smakowe produktu, a także gdzie i przez kogo został wyprodukowany.

W poniższym artykule przybliżę Wam świat pełen aromatów, smaków i tradycji. Poznajcie ideę Slow Food!


Slow Tourism w praktyce

Czy to przypadek, że wyroby domowej roboty, na przykład dżemy od babci zawsze smakowały lepiej niż te kupowane w supermarketach? Pewnie, że nie! Nie twierdzę od razu też, że wszystko z supermarketu jest złe. Coś jednak w tym jest, że dużo bardziej smakują nam potrawy przygotowane z pasją, według tradycyjnych receptur i lokalnie. Można śmiało stwierdzić, że takie babcine  wyroby/dania są prawdziwym skarbem i clou tego, czym jest właśnie Slow Food.

Jeść Slow nie jest trudno, a naprawdę warto! Taka zmiana podejścia w żywieniu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale także dużo satysfakcji z jedzenia, a co za tym idzie – komfort psychiczny. Powinno się jeść powoli, ze smakiem, świadomością i pasją. Najlepiej aby produkty, które spożywamy nie były to te pierwsze lepsze, z bylekąd, lecz wyszukane i w 100% naturalne, bo przecież pomidor pomidorowi nierówny.

Kierując się ideami Slow Food, odkryjecie prawdziwe bogactwo oraz różnorodność produktów i dań z całego świata, które są przecież nieodłączną częścią naszych kultur. Slow Food to drzwi, które zaprowadzą Was do poznania nowych odmian soczystych, sezonowych owoców, niespotkanych przez Was dotychczas smaków aromatycznych i świeżych warzyw, a także zdobycia wiedzy o sposobach przygotowywania smakowitych dań i doprawiania ich naturalnymi, pachnącymi ziołami.

To co? Może czas na małą rewolucję w kuchni?

Trochę historii Slow Food

Slow Food jest organizacją pozarządową, a także pewnego rodzaju ideą, którą kieruje się bardzo wiele osób na świecie. Zapoczątkował ją Włoch, Carlo Petrini, który od zawsze był związany mniej lub bardziej z tematyką kulinarną. Zdecydował się stworzyć w 1986 r. organizację Slow Food. Motywacją był między innymi gwałtowny rozwój sieci fast foodów. Oficjalnie Slow Food powstał jako „Ruch ochrony i prawa do przyjemności” oraz jako antidotum na „uniwersalne szaleństwo związane z „fast life”. 

Obecnie Slow Food jest organizacją międzynarodową, która zyskała miliony zwolenników na całym świecie. W miejscowości Bra założony został Uniwersytet Nauk Gastronomicznych, a od 2004 roku, raz do roku odbywa się tzw. Terra Madre-Il Salone del Gusto, czyli międzynarodowa wystawa gastronomiczna, na której wystawiają się producenci żywności i rzemieślnicy z całego świata. Oprócz tego pod flagą Slow Food powstało i powstaje wiele innych projektów, mających na celu ratować lokalne tradycje, przepisy i środowisko naturalne.

Dobra, czysta, sprawiedliwa

Te trzy słowa są kwintesencją idei Slow Food. Jedno z naszych polskich convivium „Slow Food Dolny Śląsk” dodaje także słowo „lokalnie”. Czego one dotyczą?  Żywności, nie inaczej!

Żywność, według idei SLOW FOOD, powinna być:

Dobra

Dobra żywność to żywność aromatyczna, smaczna, zdrowa i powiązana z lokalnymi tradycjami, a także powstała z szacunku do natury i producentów (np. serowarów, rybaków, rolników).

Czysta

Czysta, czyli wyprodukowana z szacunkiem do środowiska, stosując zrównoważone metody uprawy w rolnictwie, hodowli zwierząt, przetwarzaniu, marketingu i konsumpcji. Każdy etap łańcucha produkcji rolno-przemysłowej, w tym konsumpcja, powinien chronić ekosystemy i bioróżnorodność, a także zdrowie konsumenta i producenta.

Sprawiedliwa

Sprawiedliwa czyli dostępna dla każdego, w przystępnych cenach dla konsumentów. Idea ta też dotyczy producentów, którym powinny zostać zapewnione uczciwe warunki pracy oraz wynagrodzenie.

Jak pisał założyciel, Carlo Petrini:

„Slow Food to antidotum na szaleństwo związane z fast life”.

Manifest Slow

Manifest Międzynarodowego Ruchu dla Ochrony Prawa do Przyjemności z 9 listopada 1989 r.

Nasze stulecie, które rozpoczęło się i ubiegło pod znakiem cywilizacji przemysłowej, wymyśliło maszynę i przyjęło ją za symbol swojego modelu życia. Jesteśmy niewolnikami prędkości i wszyscy ulegliśmy podstępnemu wirusowi, jakim jest szybkie życie (fast life), które burzy nasze przyzwyczajenia, zakłóca naszą prywatność w domach i zmusza nas do objadania się Fast Food’ami. By być godnym swej nazwy – Homo Sapiens – musi wyzbyć się prędkości zanim zredukuje nas ona do rzędu gatunków zagrożonych wymarciem. Nieustępliwa obrona spokojnej materialnej przyjemności jest jedynym sposobem przeciwstawienia się globalnemu szaleństwu szybkości. Odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością. Nasza obrona powinna zacząć się przy stole ze Slow Food’em. Odkryjmy na nowo smaki i uroki kuchni regionalnej oraz uwolnijmy się spod niszczącego wpływu Fast Food’ów. W imię produktywności, prędkość zmieniła nasz sposób bycia i zagraża naszemu otoczeniu oraz krajobrazowi. Slow Food jest w tej chwili jedyną prawdziwie postępową ideą. Tym właśnie jest prawdziwa kultura – odkrywaniem smaku nie jego niszczeniem. a jak lepiej osiągnąć ten cel niż drogą międzynarodowej wymiany doświadczeń, wiedzy, projektów? Slow Food gwarantuje lepszą przyszłość. Slow Food to idea, która wymaga poparcia właściwych ludzi, mogących zmienić ten (powolny) ruch w ruch międzynarodowy, mający za symbol małego ślimaka.

źródło www.slowfood.pl

Jak stać się częścią Slow Food!

Każdy z nas może aktywnie uczestniczyć w rozwoju i być częścią organizacji Slow Food.

Obecnie Slow Food jest organizacją międzynarodową, która zyskała miliony zwolenników na całym świecie. W miejscowości Bra założony został Uniwersytet Nauk Gastronomicznych, a od 2004 roku, raz do roku odbywa się tzw. Terra Madre-Il Salone del Gusto, czyli międzynarodowa wystawa gastronomiczna, na której wystawiają się producenci żywności i rzemieślnicy z całego świata. Oprócz tego pod flagą Slow Food powstało i powstaje wiele innych projektów, mających na celu ratować lokalne tradycje, przepisy i środowisko naturalne.

Oficjalne członkostwo

Najprostszym sposobem jest rejestracja na oficjalnej stronie www.slowfood.com, która odbywa się poprzez wpłacenie składki na rzecz fundacji. Można dołączyć do grona ponad 1 miliona aktywistów i aktywistek i tym samym wesprzeć tysiące projektów realizowanych w 160 krajach na całym świecie. W zamian otrzymamy swoją personalną legitymację, a także dostęp do aplikacji „Slow Food w Kieszeni”, na której znajdziemy wiele rekomendacji, przepisów i informacji ze „świata slow”. Oczywiście jeśli macie pomysł na swój projekt, możecie go zgłosić!

Dotacje

Jako, że Slow Food jest organizacją o charakterze niezarobkowym, utrzymuje się z dotacji. Można wspierać jej rozwój np. TUTAJ, wpłacając składkę jednorazowo, miesięcznie lub na konkretne istniejące i opisane już projekty.

Zostań członkiem convinium

Na całym świecie powstają tzw. convivia, czyli społeczności, które działają na określonym przez siebie obszarze i zajmują się promocją idei Slow Food, a także kultywowaniem tradycji regionalnej kuchni i rolnictwa.
Listę aktywnych covivium w Polsce znajdziecie TUTAJ.

Nominuj produkty!

Arka Smaku to internetowy katalog tradycyjnej żywności Slow Food, która we współczesnym świecie jest zagrożona wyginięciem. W aktualnym katalogu znajduje się ponad 1000 produktów, w tym owoce, warzywa, nabiał, rasy zwierząt, pieczywo i słodycze z całego świata. Arka powstała z myślą o zachowaniu tradycji i pamięci o istnieniu produktów, które są potencjalnie zagrożone wyginięciem. Każdy może nominować wybrany produkt do Arki!
Sprawdź co ciekawego, polskiego mamy na liście Arki Smaku. 

Znasz jakiś nietypowy, występujący u Ciebie lokalny produkt, który uważasz, że powinien być zapisany do Arki Smaku?
WYPEŁNIJ FORMULARZ I ZGŁOŚ GO!

Jedz świadomie

Staraj się kupować nieprzetworzone produkty, najlepiej od lokalnych dostawców. Zrobisz tym wiele dobrego. Wesprzesz lokalny biznes, kupisz jedzenie ze sprawdzonego źródła i wiadomego pochodzenia. Oczywiście nie chodzi o radykalną zmianę nastawienia i stylu życia, ale warto czasem rozejrzeć się za czymś po okolicy i choć częściowo swój cotygodniowy koszyk zakupów zapełnić produktami od lokalnych producentów.Może oprócz walorów smakowych i jakościowych nawiążesz jakieś ciekawe znajomości i dowiesz się nieco więcej o okolicy w której mieszkasz?

Jak stać się częścią Slow Food!

Idea slow jest mi bardzo bliska, głównie z tego względu na to, że po prostu KOCHAM JEŚĆ. Slow Food mówi mi jak robić to lepiej, więc nie zamykam drzwi do mojego żołądka, wręcz przeciwnie! Dobrze jeść, wspierając lokalną społeczność, rolnictwo i tradycje? Jestem na tak! 

Podczas moich podróży po świecie, wielokrotnie miałem styczność z lokalną kuchnią. Częstowano mnie smakołykami na ulicy, w  domach, w samochodzie. Nie zawsze wiedziałem (i do dzisiaj nie wiem), co tak dokładnie jadłem, ale smak tych dań przywołuje mi niezwykłe wspomnienia. Żywe obrazy ludzi, z którymi siedziałem wspólnie przy stole, a oni dumnie prezentowali swoje dania. Przebywając w Polsce, często szukam knajpek, głównie z kuchnią japońską (uwielbiam), nie tylko aby smacznie zjeść, ale także, by myślami wrócić do TAMTYCH miejsc. Jedzenie jest silnie powiązane z naszą tożsamością kulturową, naszymi rodzinnymi tradycjami. Kultywujcie je, dzielcie się ze znajomymi i nieznajomymi… w duchu slow! Aromatyczny barszczyk, żurek, domowy ogórek kiszony, rozpływające się w ustach ziemniaczki czy też cieplutkie pączki z owocowym nadzieniem? Napiszcie o swoich rodzinnych, lokalnych daniach i produktach w komentarzu!

Chcecie zagłębić się w świecie Slow Food, a zarazem uciec od codziennych obowiązków i NAPRAWDĘ wypocząć? Zapraszam Was na słoneczną Sardynię, gdzie wspólnie z ekspertką od uważnej turystyki Beatą, a także z Olą Gutkowską, certyfikowaną nauczycielką Mindfulness przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy program.

Odpocznij Bez Granic! Odpocznij Slow !

Similar Posts