AUTORSKI PRZEPIS SALVATORE POLICARDO
Risotto al salmone
Risotto to typowe danie prosto z północy Włoch. Jego podstawą jest specjalny ryż wysokiej jakości. Włosi używają gatunków takich jak np. Arborio, Carnaroli lub Baldo, co sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne risotto al salmone, którym podzielił się z nami Salvatore Policardo.
Risotto z łososiem jest bardzo proste do wykonania, a Salvatore nie podał nam… proporcji – eksperymentujcie sami i szukajcie tej opcji, która będzie Wam smakowała najbardziej. Właśnie to próbowanie jest w kuchni najfajniejsze!
Salvatore Policardo – włoski kucharz
Salvatore jest świetnym kucharzem, a wręcz można by rzec artystą, który w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Sam udoskonala najsłynniejsze przepisy i tworzy nowe, bazując na świeżych sezonowych produktach. Nasz mistrz pochodzi z Lampedusy, a szkolił się i pracował pod czujnym okiem słynnego, wielokrotnie nagradzanego gwiazdkami Michelin kucharza Antonino Cannavacciuolo, znanego głównie z programów telewizyjnych. Najcenniejszym doświadczeniem była jednak współpraca z Alfredo Iannaccone, czyli założycielem akademii kucharzy Zen Food Lab, geniuszem i mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej, no waste.
Obecnie Salvatore Policardo jest szefem kuchni w Rybniku w restauracji o nazwie Aperitivo. Jeśli będziecie kiedyś w tej okolicy, zachęcamy Was do odwiedzenia Salvatore i przekonania się, jak znakomita jest jego kuchnia. A w międzyczasie spróbujcie skorzystać z tych kilku porad i pomysłu na stosunkowo szybkie danie prosto z Półwyspu Apenińskiego. Dajcie znać koniecznie o efekcie finalnym!
To jak? Zaczynamy?
Risotto al salmone – najlepszy przepis
Zaczynamy! Oto najlepszy przepis na risotto od Salvatore!
Składniki
- Ryż do risotto
- Czosnek
- Por
- Rosół rybny bądź wegetariański
- Oliwa z oliwek
- Parmigiano Reggiano DOP
- Pieprz i sól
- Łosoś świeży lub wędzony
- Białe wino
Przygotowanie:
- Pokroić łososia w kosteczki. Następnie podsmażyć delikatnie zrumienić na patelni na oliwie z jednym ząbkiem czosnku. Posolić i wyjąć łososia usuwając czosnek.
- Pokroić por na cienkie plasterki (talarki) i podsmażyć go delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać ryż i chwilę podsmażyć, a następnie zalać rosołkiem, dodając również białe wino dla aromatu.
- W połowie gotowania (w zależności od czasu podanego na opakowaniu ryżu) dodać łososia. Pod koniec gotowania dodać trochę masła i sera Parmigiano Reggiano DOP.
Gotowe! Można podawać ze świeżą bazylią. Szybkie i pyszne! Buon appetito!
P. S. Już wkrótce planujemy dla Was więcej przepysznych niespodzianek, a tymczasem zapraszamy na nasze kulinarne pakiety do Włoch!