wyjazdy | KIERUNKI

Peru

Na szlaku z Amazonii na szczyty Andów!

KATEGORIA:

Peru

Magiczne Peru rozciąga się między brzegami Pacyfiku, gęstą Puszczą Amazońską i ośnieżonymi szczytami Andów. Życie płynie tu spokojnie, a czas to sprawa mocno umowna. We wspomnieniach pozostanie Ci orzeźwiająca bryza znad oceanu, wilgotny zapach deszczowego lasu i ostre wysokogórskie powietrze; kolory peruwiańskich tkanin, miękkie grzbiety alpak i smak grillowanego boczku, a także zapierające dech w piersiach widoki i jedyne w swoim rodzaju poczucie obcowania z dziką naturą. Peru to też miejsce pełne legend i tajemnic dawnych kultur. Na na naszych wyprawach spróbujemy Ci przybliżyć choć ułamek tego niezwykłego miejsca!

„W Peru wciąż, nawet w epoce pyszniącej się swą techniką, możliwe jest spotkanie z czymś nieoczekiwanym, z czymś, co umyka przed dociekliwością ludzkiego umysłu. Na andyjskich płaskowyżach, w amazońskiej dżungli, dumny ze swych dokonań człowiek musi ukorzyć się niejednokrotnie wobec tajemnic opierających się racjonalnemu myśleniu.” (Andrzej Kapłanek)

Peruwiańska kuchnia

Trzeba wiedzieć, że Peru ziemniakami stoi! Rośnie tu kilka tysięcy odmian ziemniaków, a do tego Peruwiańczycy kochają frytki. Warto zatem spróbować ziemniaków nadziewanych, puree przekładanego mięsem czy ziemniaczanych plastrów skąpanych w żółtym sosie. Lokalna kuchnia to niesamowita mieszanka kuchni rdzennych mieszkańców i latynoskich kolonizatorów, z dodatkiem kuchni kreolskiej i… chińskiej! Inaczej też gotuje się w Andach, a inaczej nad Oceanem, a jeszcze inaczej w amazońskim lesie deszczowym. Peru to też kraina streetfoodu – na niewielkich straganikach zjecie wszystko od wczesnego poranka do późnej nocy! Tłuściutkie chicharrones z grilla, świeże ceviche prosto z targu, ryżowe danie o wdzięcznej nazwie tacu tacu czy popularne lomo saltado o azjatyckich korzeniach… To tylko kilka kulinarnych propozycji z przebogatej peruwiańskiej oferty kulinarnej!