wyjazdy

Bałkany

Poznaj fascynujący bałkański tygiel!

KATEGORIA:

Bałkany

Bałkany to region, który wymyka się wszelkim schematom, do tego stopnia, że nieustannie trwają spory, które państwa w zasadzie zaliczyć do tego cudownego „kotła”! Nie na darmo te okolice określa się mianem „tygla” lub „kotła”. Wszystko wrze tu i miesza się w jedyny w swym rodzaju sposób! Kraje Półwyspu Bałkańskiego łączy jednak niesamowite bogactwo przyrody, kultura i zabytki będące unikatową mieszanką wpływów greckich, weneckich i orientalnych, wspaniała kuchnia i przede wszystkim – ogromna życzliwość mieszkańców, którzy pozostali otwarci na świat mimo mrocznej historii tego regionu!
Aby sobie i Wam ułatwić, nie kierowaliśmy się kryterium stricte geograficznym, ani historyczno-kulturowym, a w poczet „Bałkanów” zaliczyliśmy po prostu kraje byłej Jugosławii. Zapraszamy na Bałkany!

„Gdyby Bałkany nie istniały, należałoby je wymyślić.” (Hermann Keyserling)

Kuchnia bałkańska

Różnorodność społeczno-kulturowa Bałkanów przekłada się na bogactwo lokalnej kuchni. Większość potraw jest tu prosta, pożywna i niezwykle aromatyczna, a podstawę kuchni stanowią mięsa. Koniecznie trzeba spróbować burka – placka z ciasta filo, które w każdym kraju smakuje inaczej. Doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, np. cevapcici będzie ajvar, czyli pasta na bazie papryki, której gotowanie to prawdziwe wydarzenie towarzyskie. Zachwyci Was smak serbskiej dolmy, czarnogórskich serów i gulaszu prosto z kociołka ustawionego nad ogniskiem. A serce (i żołądki) łasuchów skradną bałkańskie słodycze! A na zakończenie posiłku – łyczek rakii (oczywiście tylko dla pełnoletnich!). Zresztą nie będziemy się wymądrzać – najlepiej, jeśli o bałkańskiej kuchni opowie Wam Tanja!


Bałkany na blogu

Zobacz co słychać w bałkańskim tyglu!